Uganda

Werelduitvaart #1

Overal ter wereld heeft de uitvaart een andere betekenis en invulling. In de rubriek Wereld uitvaart lees je de tradities uit andere landen.

Uganda

Noodgedwongen is de dood onderdeel van het dagelijks leven in Uganda. De uitvaart wordt betaald en georganiseerd door het hele dorp en vindt vaak plaats in de tuin van de overledene. Hij of zij ligt in een kist binnen in het huis bekleed met talloze lakens waardoor alleen het hoofd zichtbaar is.

Wanneer de dienst buiten in de tuin start wordt de kist naar buiten gedragen en op een tafeltje gezet. Daaromheen zitten alle gasten op de grond, veelal op bananenbladeren. De ere gasten zitten op houten bankjes. Er wordt gesproken en gebeden. Vrouwen geven ondertussen borstvoeding aan hun baby’s en andere vrouwen zijn het eten aan het bereiden. Toevallige passanten schuiven aan bij het geheel; gratis eten! Verderop in de tuin wordt tijdens de dienst het graf gegraven. Het graf is een heel diep gat waarvan de zijkanten verstevigd worden met stenen muurtjes, zodat het later niet in zal storten. Aan het einde van de dienst wordt er een man of vrouw gezegend, ze geloven dat een deel van de overledene in deze gezegende persoon voort zal leven. Na de dienst worden er speeches gehouden.

“Zo krijgt de overledene het niet koud onder de grond”

Omdat het een stuk kouder is onder de grond wordt de kist aangevuld met nog meer dekens en lakens, zo krijgt de overledene het niet koud onder de grond. De kist wordt naar het graf geteeld waarna het graf wordt gezegend. De houten kist wordt in het graf gezet, tussen de stenen net gemetselde muren. De naasten familieleden gooien een klein handje zand in het graf waarna een golfplaat het graf afsluit. Tussen de kist en de golfplaat zit nog veel loze ruimte, bijna een meter. Vervolgens wordt er cement op de golfplaat gestort.

In het huis delen de vrouwen het eten uit, vaak rijst met vlees. Grote borden vol. Voor iedereen is er genoeg. Als mensen eten laten staan is dat een goed teken; dan is er genoeg voor iedereen en heeft niemand tekort.

Deel deze post

Meer nieuws

Speakers Academy Magazine

Uganda

Meld je aan als leverancier

Michael Jackson

voor G. G. K.

De Start

Ode aan het leven

Kunnen wij je helpen?

Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar, ongeacht verzekering en verzekeraar.
Samen organiseren we de unieke uitvaart voor het onvergetelijke leven van jouw dierbare.