Michael Jackson

De Amerikaanse popzanger Michael Jackson (1958-2009) was een van de meest succesvolle popartiesten van de twintigste eeuw. Hij was zanger, componist, danser, acteur en ook een vrijgevig filantroop. Zijn album Thriller (1982) is met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren het bestverkochte album ooit.

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana, in de Verenigde Staten Hij groeide op in een Afro-Amerikaans middenklassengezin. Zijn vader Joseph Jackson was eerder gitarist geweest, maar kraanmachinist geworden toen hij en zijn vrouw kinderen kregen. Michaels moeder Katherine liet zich in 1963 dopen tot Jehova’s Getuige en nam Michael mee naar samenkomsten. Nog tot 1984, toen hij al wereldberoemd was, klopte Michael Jackson met zijn moeder bij mensen aan om ze te bekeren tot de Jehova’s Getuigen.

Michaels vader zag dat zijn zonen – naast Michael waren dit Tito, Jermaine, Jackie en Marlon – zangtalent hadden en vormde ze om tot een zanggroepje dat hij zelf leidde: de Jackson 5. Michael Jackson werd de leadzanger van de groep. Al snel viel het talent van de groep op. Zo zaten ze in het voorprogramma van grote R&B-artiesten als Gladys Knight en James Brown. In 1968 besloot de oprichter van het beroemde Motown-label, Berry Gordy (geboren in 1929), de Jackson 5 een contract aan te bieden. Jacksons solodoorbraak vond plaats in 1982, toen hij het album Thriller uitbracht.

Michael Jackson kwam niet alleen vanwege zijn muziek in het nieuws, maar ook vanwege de chirurgie die hij onderging, vermeend kindermisbruik en de vreemde acties die hij soms uithaalde.

Herdenkingsceremonie

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009. Op 7 juli 2009 werd een herdenkingsceremonie gehouden in het Staples Center in het centrum van Los Angeles. 11.500 fans kregen via loting een toegangskaartje. Er traden tijdens de ceremonie allerlei beroemde artiesten op, onder wie Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey en John Mayer. Ook geestelijk verzorgers, een woordvoerder van het Huis van Afgevaardigden en diverse familieleden van Michael Jackson verschenen ten tonele. Jacksons drie kinderen waren ook aanwezig en zijn dochter Paris had een paar emotionele afscheidswoorden.

 

Begrafenis

Elke cultuur heeft haar eigen deathways. Haar eigen repertoire aan symbolische handelingen met de dood. Op 3 september 2009 werd Michael Jackson, 70 dagen na zijn dood begraven op Forest Lawn, in Glendale nabij Los Angeles. Zijn laatste rustplaats is een crypte in een zwaarbewaakt mausoleum. Op die begraafplaats liggen ook andere Hollywoodsterren als John Wayne en Walt Disney.

Gouden kist

De uitvaartdienst zou rond zonsondergang beginnen maar liep ruim een uur uit. Ongeveer tweehonderd mensen waren aanwezig, onder wie goede vrienden van Jackson als actrice Elizabeth Taylor. De dienst was besloten, maar dominee Al Sharpton hield belangstellenden via twitter op de hoogte.

Cameraploegen, journalisten en fans waren gevraagd om afstand te bewaren. De uitgezonden beelden kwamen van camera’s van de familie Jackson, en werden stilgelegd toen de gouden kist met het lichaam van de zanger aankwam. De kosten voor de uitvaartdienst worden geschat op 150.000 dollar en wordt betaald uit het erfgoed van de popster, zo bepaalde de rechter.

 

Deel deze post

Meer nieuws

Speakers Academy Magazine

Uganda

Meld je aan als leverancier

Michael Jackson

voor G. G. K.

De Start

Ode aan het leven

Kunnen wij je helpen?

Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar, ongeacht verzekering en verzekeraar.
Samen organiseren we de unieke uitvaart voor het onvergetelijke leven van jouw dierbare.